Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
01.06.2010 16:05 - Отровните гъби-двойници
Автор: anatoli1606 Категория: Хоби   
Прочетен: 15274 Коментари: 1 Гласове:
1





Дори и да не са смъртоносно отровни, доста видове гъби предизвикват болестно състояние при консумиране, наречено “ерготизъм”.
image
Извънредно вкусна и популярна гъба е полската печурка, разпространена в цялата страна.
     Факт е, че при брането на гъби голям брой хора демонстрират прекалено самочувствие и недостатъчно количество знания, които най-често ставата причина за гъбните отравяния. Зачестяват и случаите, в които потърпевши са цели семейства, приети в болниците. 

     Гъбите, които са отровни за човека, наброяват наколко десетки вида. Дори и да не са смъртоносно отровни, доста видове гъби предизвикват болестно състояние при консумиране, наречено “ерготизъм”. Най-специфични признаци за отравяне с гъби са виенето на свят, нервното разстройство, гърчовете по цялото тяло и нарушеното кръвообращение. 

     Извънредно вкусна и популярна гъба е полската печурка, разпространена в цялата страна. Нарича се още червенушка. Отгоре печурката е бяла и гладка, а пластинките от вътрешната страна на гуглата й са червеникавокафяви. Винаги когато специалистите описват полската печурка, те я сравняват с нейните двойници бялата и зелената мухоморка. На външен вид тези гъби са почти еднакви. Не е рядкост гъбари да откъснат вместо полска печурка някоя мухоморка. 

image
В доста страни сивата копринка е известна като “противоалкохолна гъба”.
     И двете мухоморки са смъртоносни, дори и при положение, че мигновенно се положат медицински грижи след приемането им от човешкия организъм. Единственият начин за разпознаване на отровната мухоморка от ядливата печурка са пластинките от вътрешната страна на гуглата. При мухоморките те винаги са чисто бели. 

     Друг вид гъба, към която всеки трябва да се отнася с особено внимание е сивата копринка. Тя расте на гъсто скупчени групи, които отдалече приличат на купчина заоблени камъчета. Отгоре гъбата е сивобяла, а центърът й е покрит с дребни кафяви люспи. Външният вид на сивата копринка не е много привлекателен, а и тя расте по твърде неприятни места - торища, сечища и в близост до изгнили пънове. 

     Поради тази причина гъбарите рядко берат сивата копринка. Гъбата е ядлива, докато е съвсем млада, не притежава вкусови качества и е без аромат. Ако човек я консумира, след като е пил кафе или приел някакъв алкохол, то той ще получи тежко отравяне, което може да бъде и фатална. Ето защо в доста страни сивата копринка е известна като “противоалкохолна гъба”. 


Всички най-предпочитани за бране и консумация гъби лесно могат да бъдат сбъркани с подобни на тях, които да се окажат силно отровни. Някои могат да бъдат опасни дори и само при докосване, защото отделят отровен секрет.
image
След първите есенни напоителни дъждове в горите на много места може да бъде срещана гъбата рижика.
     След първите есенни напоителни дъждове в горите на много места може да бъде срещана гъбата рижика. По арамот тя отстъпва на някои гъби, но на вкус има малко съперници. На външен вид рижиката е керемиденочервена, оттам идва и нейното име. Единствената гъба, с която рижиката може да се обърка, е лъжливата млечница, известна още под името мъхнатка. Двете гъби се разпознават по един съществен белег - при разчупването на пънчетата им от отровната млечница потича млечнобял сок, а при рижиката този сок е червеникав. 

     Друга често срещана и разпространена отровна гъба е горчивата припънка. Тя е двойник на предпочитаната за бране обикновена пънчушка. По външен вид и размери двете гъби са почти еднакви. Разпознават се по силната и неприятна миризма, която излъчва горчивата припънка. 

     Обикновената манатарка е една от гъбите, които притежават превъзходни вкусови качества и много приятен аромат. Тя е на първо място по търсене сред ядливите гъби и се счита за истински деликатес. Поради високата изкупна цена на манатарката, тя е предпочитана и много привлекателна за гъбарите. Външните й белези обаче са твърде непостоянни. Манатарката също има свой смъртоносен, отровен двойник - дяволската гъба. 

image
Обикновената манатарка е една от гъбите, които притежават превъзходни вкусови качества и много приятен аромат.
     Всички най-предпочитани за бране и консумация гъби лесно могат да бъдат сбъркани с подобни на тях, които да се окажат силно отровни. Някои могат да бъдат опасни дори и само при докосване, защото отделят отровен секрет. 

     Иначе гъбите са много вкусни и полезни за човешкия организъм. От тях се произвеждат лечебни препарати, които се ползват с успех в лечението на болести, като кръвоспиращи средства в акушеро-гинекологичната практика и т. н. При събирането си обаче е важно гъбите да бъдат внимателно и целенасочено подбирани, защото често лекомислени действия от страна на неопитни гъбари довеждат до сериозни и необратими последици.  


Тагове:   Отровните,


Гласувай:
1



Следващ постинг
Предишен постинг

1. анонимен - отровни гъби
14.03.2011 21:05
двойници
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: anatoli1606
Категория: Бизнес
Прочетен: 3054139
Постинги: 731
Коментари: 1484
Гласове: 348
Спечели и ти от своя блог!
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031