Потребителски вход

Запомни ме | Регистрация
Постинг
10.06.2014 14:22 - Васил Филипов: Спирането на „Южен поток“ е окончателно
Автор: meto76 Категория: Политика   
Прочетен: 2758 Коментари: 1 Гласове:
10

Последна промяна: 10.06.2014 14:23

Постингът е бил сред най-популярни в категория в Blog.bg Постингът е бил сред най-популярни в Blog.bg
Васил Филипов: Спирането на „Южен поток“ е окончателно
Автор: Елена Дюлгерова   „Ако Русия желае да сподели ефекта на този проект, нашето правителство също трябва да докаже на обществеността ни какво е построила досега Русия и какви са експлоатационните разходи." Това коментира в ексклузивно интервю за ГЛАСОВЕ по повод отказа от строителството на „Южен поток“ енергийният експерт и бивш шеф на „Булгаргаз“ Васил Филипов.

 

По думите му има пример – газопроводът между Русия и Турция, който е с дължина 394 км, където Русия е изпаднала в безизходица: „Там тя харчи огромни пари, за да поддържа почти никакъв транспорт на газ – защото не са предполагали, че вкарвайки газ до 270 градуса на брега, на дъното на Черно море се получава кондензат, който не могат да изтласкат на другия бряг и „Син поток“ днес работи с 15 процента капацитет.“

- Какво се крие зад решението за спиране на „Южен поток“, г-н Филипов?

- Вие имате спомени, че още преди 7 години споделих, че този проект е намерение на Русия да изнудва Украйна. Тогава с просто око се виждаше, че Русия има намерение и желае да присвои транзитната газопреносна мрежа на Украйна. Бяха правени много опити или казано по-просто – „гимнастики“.

- Транзитната мрежа на Украйна е огромна – това е ясно. Но моля ви, пояснете по-подробно как стоят нещата и как България се вписва в тази схема.

- През Украйна има трасета на поне 8 тръби. Средният транспортен размер на транзита на газ през Украйна е 1000 километра. Тоест в Украйна има огромна транзитна мрежа. Когато не стана на нейното, Русия започна да блъфира. „Южен поток“ е един блъф – казвам го съвсем отговорно, времето ще го докаже.

Русия блъфира, че ще изгражда „Южен поток“ през Черно море. В управляващата коалиция се намериха рубладжии, които твърдят, без да доказват, че това е един високоефективен проект, че България е заинтересована, че България има интерес, че България ще спечели.

- Вие очевидно сте на противоположното мнение. Но нека си спомним, че енергийният министър Драгомир Стойнев неведнъж е казвал, че ние няма да дадем и една стотинка за строителството на газопровода, че заради него във Варна се разкриват поне 6000 работни места. И това ли не е истина?

- Ще отговора така. Ако Русия желае да сподели ефекта на този проект, нашето правителство също трябва да докаже на обществеността ни какво е построила досега Русия и какви са експлоатационните разходи. Имаме такъв пример – газопроводът между Русия и Турция, който е с дължина 394 км, където Русия е изпаднала в безизходица. Там тя харчи огромни пари, за да поддържа почти никакъв транспорт на газ – защото не са предполагали, че вкарвайки газ до 270 градуса на брега, на дъното на Черно море се получава кондензат, който не могат да изтласкат на другия бряг и „Син поток“ днес работи с 15 процента капацитет.

Не могат да се достигнат високите работни проекти, където трябва да има налягане от 350 атмосфери. Русия е постигнала едва 154 атмосфери.

- Казвате еднозначно: „Южен поток“ е неефективен проект?

- Без никакво съмнение. При „Южен поток“ положението е още по-трагично, отколкото при „Северен поток“. Тук имаме над 950 км морска част, където никъде няма осигурена междинна газостанция, не могат да създадат работно налягане от 350 атмосфери. И никой нищо не е декларирал до ден днешен; никой не е доказал, че могат да се постигнат такива технически параметри.

Освен това, тъй като все още няма работни проекти за изграждане на това намерение, наречено „Южен поток“, никой до ден днешен не е казал – или пък някой тайно е сложил подпис – каква ще бъде транзитната такса за България, за да си направим сметката как ще се изплаща това намерение.

- Е, посочваха се някакви срокове – казаха 15 години, после 25 години.

- Именно. Думи и цифри, хвърлени напразно. 25 години щял да се изплаща, след това България щяла да получава транзитна такса. Това е неприемливо. Не 25, не 50 – при тези условия България никога няма да успее да получи нещо, тъй като няма да може да изплаща лихвата по така обявения корупционен проект.

Апетитът идва с яденето. Къде ще свърши апетитът, никой не знае. Но България ще потъне. Благодарение на совалките на един вицепремиер през 97– 98-а година, който искаше да получи благоволението на руснаците, подписаха зад гърба ми като шеф на „Булгаргаз“ една транзитна такса от 1,67 долара – макар че преди вмешателството на въпросния вицепремиер имахме уговорка с „Газпром“ за 2,42 долара.

- Кажете името на вицепремиера.

- Един, дето го посрещаха с фанфари на аерогарата.

- Евгений Бакърджиев – той, доколкото си спомням договаряше тогава таксите за транзита на газ през България.

- Точно. По онова време Украйна получаваше от Русия транзитна такса 2,90 долара. Днес Украйна получава транзитна такса от Русия за преноса на 1000 кубика газ на стойност 3,08 долара. А ние сме под 2 долара, имаме някаква индексация по 4 цента на година. До 2030 година България щяла да достигне до 2,67 долара. Само че дотогава доларът ще е инфлантирал най-малко два или три пъти. Това са нашите държавници – рубладжии, които се поддават на такива уговорки, подписват зад гърба на обществото ни. И аз имам силни подозрения, че днес „Южен поток“ е един корупционен проект.

И настоявам – а и Движението за енергийна независимост, към което и аз принадлежа, настоява – да се извърши проверка, дори да се започне разследване, тъй като това обезпокоително поведение на управляващите… Явно, че тука има разплатени пари, че има силен ангажимент. Но този ангажимент не е подплатен с никакви резултати и никакви резултати и никакви данни. Всичко е направено под масата.

Информацията, че Русия иска да заобиколи Украйна, където плаща 3,8 долара транзитна такса, вече се прокрадна в България. Говори се, че са договорили 1,09 долара. Това е престъпление, за което трябва да има съдебни процеси – като се върнем назад, да бъдат разследвани Румен Овчаров, който денонсира транзитния договор от 1998 г., според който до онзи момент Русия плащаше транзитна услуга през България с 1 млрд. и 400 млн. куб. м газ. След намесата на Румен Овчаров в полза на Русия транзитната услуга се извършва срещу 250 млн. куб. м газ.

Тоест годишно Русия ни продава останалите 1 млрд. и 150 млн. куб. м газ първо по 500 долара, сега по 480 долара кубика. За 4 години, до изтичането на договора, България ще е изгубила над 2 милиарда долара благодарение на Румен-Овчаровата „услуга“ в полза на Русия. Ето такива управляват държавата ни!    

 - Как си обяснявате факта, че решението за спиране на „Южен поток“ бе взето след срещата на Орешарски с американски сенатори?

- Контактувал съм с американски политици. Американците не са гешефтари. Не се занимават с подкупи и уговорки под масите. Това са политици, които са свикнали да работят с материали, поставени на плота на масата. Няма скрито-покрито, няма уговорки.

А това, което се извърши с Русия досега, е за сметка на българската държава. Това с Щатите не може да стане.

- Но фактът е факт. Нещо се случи на срещата на премиера Орешарски със сенаторите Джон Маккейн, Кристофър Мърфи и Рон Джонсън Маклейн.

- Всички са обезпокоени, че в България се работи „на тъмно“ – с високи корупционни ангажименти, които лишават държавата от възможност да се развива пропорционално. Има дефектна икономика и всичко остава за сметка на обеднелия народ и опоскан бюджет.

Това е. Няма какво да обвиняват американците. Американците не си поплюват – там такива неща няма. Ако това се беше случило в САЩ, всеки американски съдия досега да ги е осъдил сто пъти.

Ако при нас нещата стояха като в Америка, досега затворите отдавна щяха да се пукат по шевовете. Може би сега щяха да се създават лагери на открито и тия, които управляват и енергетиката, и държавата, да спят под дъжда на открито.

Не винете американците. Аз също много съм ги критикувал по-рано, но съм грешал. Те не прощават и не подминават корупции и престъпници.

- Как тълкувате интервюто на зам.-председателя на БСП Янаки Стоилов пред ИТАР-ТАСС, в което той заявява, че БСП е „удивена от решението за прекратяване на реализацията на проекта „Южен поток“ и обявеното от премиера решение „смущава“. Бихте ли коментирали това разминаване между „Позитано“ 20 и „Дондуков“ 1?

- БСП е партия, която трябваше да бъде забранена още 90-а година, а нейното ръководство да бъде разследвано и изпратено в изолация. С Янаки Стоилов се познаваме. Няма какво да се правят на светци и да се чудят. Държавата ни е съсипана от тях.

Трябва да се говори с резултати и да се докаже какъв е ефектът от взиманите решения. А решенията, взимани досега от БКП и нейните потомци, са престъпни, порочни и пагубни за нашата държава. От нито едно решение няма положителен ефект. Аз ще си посипя главата с пепел и ще застана на ларгото – който мине да ме заплюва – ако някой ми докаже, че са свършили нещо положително и от него са последвали положителни ефекти.  

- Министър Драгомир Стойнев продължава да настоява, че българското правителство не се е отказало от строителството на газопровода. Как тълкувате това?

- Ами да. Може би вече са договорили някакви лични ефекти. Може и да са им преведени част от бъдещите хонорари – особено ако вече са подписали някакви документи. Аз съм сигурен, че са подписали за транзитната такса и засега тя е долар и девет цента. Извинявайте! Тези трябва да бъдат арестувани незабавно и да бъдат разследвани за престъпления срещу държавата. Тук става въпрос за милиарди долари!

Същото беше навремето, още когато Евгений Бакърджиев ходеше да се вре в „Газпром“ зад гърба ми и го припознаха като „къде сме го крили това добро момче сговорно“. И оттам има няколко милиарда долара щети. Разни кретени ходят да си врат простите глави, където не им е работа. Подкупни мекотели, които само гледат за пари!

- Виждаме, че Сърбия също спря строителството на газопровода. Какво е вашето обяснение?

- Ще го спре, какво ще прави. От Русия не е направено нищо до момента. До Анапа води една 500-милиметрова тръба, която бог знае какво захранва – може би няколко села.

За ваше сведение само тръбата, която захранва ТЕЦ „Земляне“, е 700 мм. А на Анапа, крайбрежно градче на Черноморието, трябва да има снопове от тръби по 1400 мм. Там не е направено нищо. Русия трябва да инвестира над 40 млрд. евро на територията на Сърбия, за да докаже, че ще транспортира. Там няма нищо!

Само приказки и ходят ей такива рубладжии да подписват анекси, споразумения, уговорки. После и те се „удивяват“ от прекратяването на строителството на този порочен газопровод.

Не знам за Сърбия, но нашите трябва да публикуват всичко, подписано досега относно „Южен поток“.

- Ще бъде ли това спиране на проекта „Южен поток“ за България окончателно?

- Окончателно! Капацитетът на тръбите през Украйна е над 120 млрд. кубика. Миналата година Русия е транспортирала през Украйна за клиентите си в Европа 86 млрд. и 100 млн. кубика газ. Това значи на всеки 100 кубика е платила транспорт около 31 долара. На това количество газ са платили транспортна транзитна такса някъде към 2 млрд и 800 млн. долара.

Русия иска да хвърли такива като нас да подписват, да се ангажират. А след това да ни съдят за неустойки – без самата Русия да е вложила нещо.

- Виждате ли някаква връзка в действията на Орешарски, свързани с „Южен поток“, и исканията на оставката му?

- Не. Ние стигаме вече до развръзката. Това некадърно управление в целия преход трябва да си ходи. Ние отиваме към деня на истината. Досега всичко, което се правеше, беше със знак „минус“ – от 1990 г. насам.

Ние си прогонихме младите хора, държавата ни тотално закъсва. Оставете го „Южен поток“, сложили са му на човека (Пламен Орешарски – бел. авт.) на масата условията, които са договорени – какво ще прави! Той е застанал там – да се гърчи.

Цялата държава отива към безизходица, към недееспособност. Има неща, които те ги премълчават. Не искам да коментирам откъде какво и що са научили, но вече се говори с факти. Накъде води Орешарски държавата – тъй като той е просто един изпълнител, други му суфлират. Има кукловоди, суфльори. И такива, дето са останали много силно учудени, че са спрели „Южен поток“.

Запомнете! Този проект е вреден за нашата държава. Не е трябвало да се подписва нищо – няма работен проект, няма финансиране. Никоя световна банка не се ангажира. Русия щяла да го финансира, а ние после да го изплащаме. Значи да им правим бизнеса да продават скъпо и да чакаме от умрял писмо.


http://glasove.com/interviuta/37731-vasil-filipov-spiraneto-na-iujen-potok-e-okonchatelno

 



Гласувай:
11



1. getmans1 - И този си е малко луд ...
10.06.2014 14:50
... но С ТЕЗИ /БСП и ДПС/ до дук!
цитирай
Търсене

За този блог
Автор: meto76
Категория: Политика
Прочетен: 14580613
Постинги: 4396
Коментари: 12131
Гласове: 9761
Спечели и ти от своя блог!
Архив
Календар
«  Март, 2024  
ПВСЧПСН
123
45678910
11121314151617
18192021222324
25262728293031